Alle landen met dollars

Alle landen met dollars

De Dollar is vooral bekend uit de Verenigde Staten. Wanneer je denkt aan deze munteenheid, dan denk je direct aan de groene biljetten zoals je die kent uit films en series. Of misschien ken je ze van toen je er zelf geweest bent. Het is echter niet zo dat alleen in de Verenigde Staten met een dollar betaald wordt. Er zijn zelfs heel veel landen die van dit betaalmiddel gebruikmaken. Het is wel goed om de verschillen te weten tussen de dollars, maar ook tussen de landen. Zo kan je er goed gebruik van maken. Lees verder voor meer informatie over alle landen met dollars.

De Dollar in Amerika

Van alle verschillende munten is de Amerikaanse Dollar natuurlijk het bekendst. De munt wordt al sinds 1792 als de wettige nationale munteenheid in de Verenigde Staten gebruikt. Dit weet je natuurlijk ook allemaal allang. Het is echter vooral ook interessant om te weten dat deze zelfde munt ook geldig is in een aantal andere landen. Die gebruiken geen eigen munteenheid, maar hebben deze gewoon overgenomen. Daardoor kan je er dus op veel meer plekken mee terecht dan alleen in de Verenigde Staten. Het is goed om meer te weten van alle landen met dollars wanneer je gaat reizen.

Alle landen met de USD

Er zijn veel landen die deze munt gebruiken. Er zijn zelfs delen die als Nederlands grondgebied gelden waar dit het geval is. Ook op de Antillen Saba, Sint-Eustatius en Bonaire kan je ermee betalen. Daarnaast zijn ook veel andere landen in hetzelfde gebied de munt gaan gebruiken. Denk dan aan Ecuador en El Salvador. Ook in het Polynesisch gebied in de Stille Oceaan zijn veel eilanden die de munt gebruiken. Ook geldt dit voor Amerikaanse gebieden zoals de Amerikaanse Maagdeneilanden en Puerto Rico. Daarmee is dus al een flink gebied gedekt met deze specifieke dollar.

Andere landen met een eigen dollar

Er zijn ook flink wat landen met een eigen dollar. Het is belangrijk om te weten dat deze munten allemaal dus wel dezelfde naam hebben, maar flink verschillen van elkaar. Ze zijn niet onderling inwisselbaar. De Amerikaanse dollar is dus niet te gebruiken in landen als Canada en Australië. Het is dus altijd zaak om te zorgen dat je de munt van het betreffende land weet te bemachtigen. Het is dan ook goed om te weten om welke landen het allemaal gaat. Dit is wel een flinke lijst, want het zijn er tientallen op de wereld.

De dollar in Canada

Het is misschien niet heel vreemd dat ook Canada een eigen dollar heeft. De Canadese Dollar wordt al heel lang gebruikt, maar verandert zo nu en dan nog weleens van vorm. Zo worden de afbeeldingen op de biljetten en munten nog weleens aangepast. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2001 en 2013. De munt wordt alleen in Canada gebruikt als wettig betaalmiddel. Er zijn dus geen andere landen die dit ook hebben overgenomen. Opvallend is dan Canada sinds 2013 de munten van 1 dollarcent niet meer gebruikt. Alles wordt nu afgerond tot hele bedragen in dit land.

De Australische munt heet ook dollar

Ook in Australië wordt met een eigen dollar betaald. Dit is een munt die net als de Amerikaanse dollar ook in andere landen is overgenomen als het betaalmiddel van voorkeur. Het wordt ook gebruikt op Christmaseiland, Kiribati, Nauru en Tuvalu. Wat opvalt is dat deze munt nog relatief jong is. De Australische dollar bestaat pas sinds 1966. Daarvoor werd met de Australische pond betaald en daarvoor zelfs nog met de Engelse pond. De dollar lijkt echter nu wel de blijvende munteenheid te zijn in dit land. Zeker ook door het bredere gebruik van de munt.

Dollars in Nieuw-Zeeland

Zoals je als gebruiker van de munt goed moet opletten in het grensgebied tussen de Verenigde Staten en Canada met de twee verschillende dollars, zo geldt dat ook bij Australië en Nieuw-Zeeland. Ook Nieuw-Zeeland heeft namelijk een eigen dollar. Net als in het buurland is ook de munt in Nieuw-Zeeland nog opvallend jong. Het wordt pas sinds 1967 als het wettige betaalmiddel gezien. Ook is opvallend dat de biljetten tot 1999 nog van katoen werden gemaakt, maar dat dit sindsdien is vervangen door polymeren. De munt is daardoor ook flink moderner geworden in één keer.

Gebruik in het Caribisch gebied

Misschien wel het lastigste deel van de wereld als het om de Dollar gaat, is het Caribisch gebied. Daar heb je landen die de Amerikaanse dollar gebruiken. Ook heb je er veel landen die een eigen dollar hebben. Dit strekt zich uit tot de bovenkant van Zuid-Amerika. Landen als Barbados, de Bahama’s, Belize, Bermuda, Guyana, Suriname en Trinidad & Tobago hebben allemaal een eigen dollar. Dit geldt ook voor nog enkele andere landen. Vooral voor mensen die in dit gebied rondtrekken is het dus opletten wat de munten zijn die je op dat moment gebruikt.

Verschillende munten in Azië en Oceanië

Ook in het gebied rondom Nieuw-Zeeland en Australië is er veel opletwerk nodig. Je hebt de munten van deze twee landen, die ook op sommige eilanden bruikbaar zijn. Daarnaast is er een hele reeks aan dollars in Oceanië en Azië te vinden. Bijvoorbeeld in landen als Brunei, Hongkong, Maleisië, Fiji en Singapore wordt deze gebruikt. Ook hier geldt natuurlijk weer dat ze onderling niet uitwisselbaar zijn omdat het hele verschillende munten zijn. Laat je daarom dus ook niet misleiden door de naam van de munt. Dit is vooral en verzamelnaam die veel gebruikt wordt.

In andere gebieden gebruiken

Er zijn ook in Afrika een aantal landen die de naam dollar aan hun munteenheid geven. Een voorbeeld is Liberia. Ook Zimbabwe werkt met een dollar. Daarnaast is het ook zo dat er in veel landen betaald kan worden met een munt van een nabijgelegen groot land. Dat betekent dat de Amerikaanse dollar in Midden- en Zuid-Amerika vaak naast de eigen munt bestaat. In Oceanië en Azië geldt hetzelfde voor de Australische munt. Zo kan je dus in het grootste deel van het land op één of andere wijze met een dollar terecht om te betalen.