Op de beurs wordt de dollarkoers vandaag de dag goed in de gaten gehouden, maar ook vroeger was deze koers al belangrijk, maar wat heeft deze koers eigenlijk met ons te maken? Wat is een wisselkoers? Een wisselkoers is de waarde van een munt, uitgedrukt in de waarde van een andere munt. De waarde van deze munten wordt net als bij producten, bepaald door de vraag en het aanbod. Als de vraag hoog is, maar het aanbod laag, zal de munt in waarde stijgen. Als dit andersom is, zal de munt in waarde dalen. De dollarkoers is een belangrijk, meetbaar gegeven op de internationale markt. Dat komt doordat de olieprijs en goudprijs gekoppeld zijn aan de dollar. Overheden en centrale banken houden de dollarkoers goed in de gaten, omdat deze een grote invloed heeft op de economie. Is de dollarkoers vandaag laag, dan is die van de euro hoog. Dat betekent dat de waarde van de euro op dat moment hoger is dan de waarde van de dollar, waardoor je met één euro meer op de Amerikaanse markt kunt kopen, dan wanneer de euro minder waard zou zijn dan de dollar.

Als de dollarkoers lager ligt dan de koers van de euro, is dit dus positief voor de inkoop van dure goederen, zoals olie, omdat je voor de euro meer krijgt. Het is echter negatief voor het exporteren van goederen naar de Verenigde Staten, omdat je dus relatief gezien minder verdient als je dezelfde prijs blijft hanteren voor je goederen.

Op die manier heeft de wisselkoers van de dollar en de euro invloed op de economie, maar de Europese en Amerikaanse economie hebben op hun beurt ook weer een directe invloed op de wisselkoers tussen de euro en de dollar. Daarnaast zijn ook politieke factoren van invloed op deze koers. De waardes van de euro en de dollar kunnen behoorlijk schommelen. Toen de euro net nieuw was, was deze $1,18 waard, maar op het dieptepunt was deze nog maar $0,82 waard. Het hoogtepunt lag op $1,60. De dollarkoers vandaag kan ook verschillen met de koers van morgen, van vorig jaar of die van volgend jaar en dat kan weer invloed hebben op onze eigen economie. Op die manier zijn Europa en de Verenigde Staten met elkaar verbonden en hebben beide naties invloed op elkaars economie.

Iets kopen in Amerika

Ook voor jezelf kan het interessant zijn de dollarkoers in de gaten te houden, als je van plan bent iets te kopen in de Verenigde Staten. Als de dollarkoers laag is, dan ben je goedkoper uit, dan wanneer de dollarkoers hoog ligt. In dat laatste geval kun je misschien beter even wachten met je aankoop, tot de koers weer wat gunstiger voor je is.